| Murzynek I | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 20 dkg (1 szklanka) mąki
 - 25 dkg margaryny
 - 25 dkg (1 szklanka) cukru
 - 3 jaja
 - 3 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - cukier waniliowy
 - 5 łyżek wody
 - tłuszcz i tarta bułka do formy
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Margarynę, 3 łyżki wody i cukier wymieszany z kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotować 3 min. Odlać 0,5 szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 2 łyżki wody, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 50 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Masę przeznaczoną na polewę lekko podgrzać i rozsmarować na ostudzonym cieście.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 5851 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |