Murzynek I |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 20 dkg (1 szklanka) mąki
- 25 dkg margaryny
- 25 dkg (1 szklanka) cukru
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 łyżek wody
- tłuszcz i tarta bułka do formy
|
Opis przygotowania: Margarynę, 3 łyżki wody i cukier wymieszany z kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotować 3 min. Odlać 0,5 szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 2 łyżki wody, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 50 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Masę przeznaczoną na polewę lekko podgrzać i rozsmarować na ostudzonym cieście. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5145 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |