Zapiekanka z brokułów i buraków |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 200 g buraków
- 400 g brokułów
- sól
- tarta gałka muszkatołowa
- 50 g tłuczonego owsa
- 50 g mielonych migdałów
- 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
- olej do wysmarowania formy
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 100 g tartego miękkiego żółtego sera
|
Opis przygotowania: Buraki gotować w wodzie przez 40 - 60 min., zahartować, obrać ze skóry i pokroić na cienkie talarki.
Brokuły podzielić na różyczki, łodygi obrać. Całość gotować przez 10 - 20 min. z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
Owies, mielone migdały i czosnek rumienić na suchej patelni tak długo, aż zaczną pachnieć. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem, włożyć do niej buraki i doprawić je solą oraz pieprzem.
Osączone brokuły wymieszać z owsem oraz migdałami i obłożyć nimi buraki. Całość posypać płatkami migdałowymi i serem. Piec tak długo, aż ser zacznie się topić. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 9519 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |