przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zapiekanka z brokułów i buraków

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 200 g buraków
- 400 g brokułów
- sól
- tarta gałka muszkatołowa
- 50 g tłuczonego owsa
- 50 g mielonych migdałów
- 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
- olej do wysmarowania formy
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 100 g tartego miękkiego żółtego sera

Opis przygotowania:
Buraki gotować w wodzie przez 40 - 60 min., zahartować, obrać ze skóry i pokroić na cienkie talarki.
Brokuły podzielić na różyczki, łodygi obrać. Całość gotować przez 10 - 20 min. z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
Owies, mielone migdały i czosnek rumienić na suchej patelni tak długo, aż zaczną pachnieć. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem, włożyć do niej buraki i doprawić je solą oraz pieprzem.
Osączone brokuły wymieszać z owsem oraz migdałami i obłożyć nimi buraki. Całość posypać płatkami migdałowymi i serem. Piec tak długo, aż ser zacznie się topić.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 9519 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin