|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Makaron zapiekany z warzywami |
|
Poziom: łatwy Porcji: dużo Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 30 dkg makaronu fabrycznego (lub domowego)
- 4 dkg boczku wędzonego
- 10 dkg marchwi
- 10 dkg pietruszki
- 10 dkg selera
- 2 dkg margaryny
- 3 dkg powidełek pomidorowych
- sól
- papryka
- tłuszcz do smarowania rondelka
- 2 dkg masła do skropienia
|
Opis przygotowania: Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce i przysmażyć z tłuszczem na patelni ciągle mieszając łyżką, tak aby się lekko zrumieniły. Warzywa przełożyć do rondelka, podlać małą ilością wody lub rosołu, udusić do miękkości, odparowując wywar, dodać soli i papryki do smaku, wymieszać z pomidorami. Makaron ugotować, przelać zimną wodą, osączyć. Boczek pokrajać, wytopić, wyjąć skwarki, na tłuszczu udusić cebulę. Makaron wymieszać z warzywami, cebulą i skwarkami. Jeżeli potrzeba, dosolić. Można tę potrawę podawać natychmiast lub po zapieczeniu w piekarniku (wymieszany makaron włożyć do wysmarowanego rondelka, skropić tłuszczem i zapiec). Podawać z sosem pomidorowym i surówką sezonową. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 10720 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|