|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pikantne paluszki z baraniny |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 10 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dag chudej baraniny bez kości
- 3 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 3 łyżki zimnej wody stołowej
- olej do wysmarowania blachy
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
- tarta bułka
- 5 dużych winnych jabłek
- majeranek
- szklanka posiekanej, czerwonej cebuli
- liście sałaty
|
Opis przygotowania: Mięso wraz z czosnkiem przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy przyprawy, wodę i wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy 10 zgrabnych paluszków. Panierujemy je w tartej bułce i rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, na plasterku boczku. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 220 stopni piekarnika na 20 min. Po tym czasie na blasze, pomiędzy smażącymi się paluszkami, układamy połówki (wcześniej pozbawionych gniazd nasiennych) jabłek, posypanych obficie majerankiem, i ponownie wsuwamy do piekarnika na 15 min. Danie jest gotowe, gdy mięso i jabłka równomiernie się rumienią. Podajemy je na podgrzanych talerzach, na liściach sałaty, posypane posiekaną czerwoną cebulą. Kto nie akceptuje cebuli, może przybrać porcje zieleniną. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 4702 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|