| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Kurczak po królewsku - wg Pani Rejentowej |  
	 |  
		  Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 3.00  Składniki: - 4 porcje kurczaka 
- 1/2 szklanki oleju 
- plaster chudego boczku (ok. 12 dag) 
- 12 cebulek szalotek (ważne!) 
- 25 dag małych, całkowicie zamkniętych pieczarek 
- pęczek świeżej natki pietruszki 
- łyżka mąki krupczatki 
- kieliszek koniaku 
- butelka czerwonego, wytrawnego wina 
- szczypta świeżo zmielonego, białego pieprzu
 
  |  
	Opis przygotowania: Porcje kurczaka nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. W szerokim, płaskim rondlu z  grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek, całe cebulki i, cały czas mieszając, smażymy,aż się lekko zeszklą. Dodajemy całe pieczarki, składniki razem zapiekamy, cały czas mieszając, przez 5 min. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy z tłuszczu cebulki, pieczarki i skwarki boczku, a w tłuszczu smażymy, silnie rumieniąc z obu stron, porcje kurczaka. Dodajemy pęczek pietruszki, podsmażone cebulki oraz pieczarki, całość oprószamy mąką. Trzymamy na ogniu przez 3 min (mąka powinna się zasmażyć i stracić smak surowizny), podlewamy koniakiem, dolewamy wino, stawiamy na  najmniejszym ogniu i dusimy pod przykryciem przez 20-25 min. Potrawę od czasu do czasy mieszamy, smakujemy i, gdy trzeba, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. 
Kurczak jest gotowy, gdy mięso będzie miękkie ale nierozgotowane, a sos ma jedwabistą konsystencję i trudny do opisania smak. Podajemy z domowymi kluseczkami oraz zieloną sałatą, obficie polaną spienionym sosem jogurtowym. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: wysokokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |  
		 |  | Region:  Kuchnia polska |  	 |  
		| Przepis czytano już 8330 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |