Chłodnik ze świeżego ogórka |
|
Poziom: łatwy Czas: 10 min. Porcji: 2-4 Głosów: 2 Ocena: 2.50 Składniki: - 2 ogórki średniej wielkości
- 1l maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 4 listki świeżego cząbru
- 2 łodyżki młodego czosnku
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany (dla osób, które liczą kalorie, zamiast śmietany szklanka naturalnego jogurtu
|
Opis przygotowania: Obrane ze skórki ogórki kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami lub najdrobniej siekamy. Odsączamy na sicie przez 2 min. Maślankę z przyprawami ubijamy trzepaczką, dodajemy odsączone ogórki i posiekaną zieleninę. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Chłodnik jest najsmaczniejszy z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem i obficie posypanymi koperkiem. |
|
Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis czytano już 8836 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |