przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chłodnik ze świeżego ogórka


Poziom: łatwy
Czas: 10 min.
Porcji: 2-4
Głosów: 2
Ocena: 2.50
Składniki:
- 2 ogórki średniej wielkości
- 1l maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 4 listki świeżego cząbru
- 2 łodyżki młodego czosnku
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany (dla osób, które liczą kalorie, zamiast śmietany szklanka naturalnego jogurtu

Opis przygotowania:
Obrane ze skórki ogórki kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami lub najdrobniej siekamy. Odsączamy na sicie przez 2 min. Maślankę z przyprawami ubijamy trzepaczką, dodajemy odsączone ogórki i posiekaną zieleninę. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Chłodnik jest najsmaczniejszy z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem i obficie posypanymi koperkiem.
Opis / Uwagi:
niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 8836 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin