|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sałatka wykwintna brokułowo-szynkowa z sosem serowym |  |  |  | Składniki: Poziom:
  b. łatwyGłosów: 1Ocena: 5.00
- brokuł
 - 1/2 kalafiora
 - 20 dag szynki drobiowej
 - 10 dag ementalera
 - 5 dag orzechów włoskich
 
 Na sos:
 - 10 dag sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol)
 - szklanka jogurtu naturalnego
 - łyżka mielonych orzechów włoskich
 - łyżka oleju z orzechów włoskich
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - łyżka posiekanego szczypiorku
 - sok z cytryny
 - sól, pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Brokuł i kalafior umyć, oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować na półtwardo (5 min.) Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.
 Szynką drobiową pokroić w kostkę, a ementaler w paseczki.
 Orzechy grubo posiekać, uprażyć na rozgrzanej patelni, mieszając. Zdjąć, odstawić do ostudzenia.
 Ser pleśniowy rozetrzeć, wymieszać z jogurtem, sosem sojowym i olejem orzechowym. Dodać mielone orzechy, posiekany szczypiorek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
 Składniki sałatki włożyć do miski, polać sosem serowym, wymieszać. Sałatkę przykryć i odstawić na 15 min. by nabrała smaku.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Pani domu, Sałatki - najlepsze przepisy, fot. A.Rogalski
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Na zimno |  |  |  | Przepis czytano już 7709 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |