|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Ogórki marynowane w occie koperkowo-winnym |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 1Ocena: 5.00
- 1,5 kg niewielkich ogórków-kiszerniaków
 - 3 gałązki świeżego kopru
 - 3 duże gałązki natki pietruszki
 - gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu
 - 2 l osolonej wody w porcji - łyżka soli na 1 l wody
 Zalewa octowo-winna:
 - szklanka octu 10 proc.
 - szklanka białego, wytrawnego wina
 - 4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej)
 - 3 płaskie łyżeczki szarej soli kamiennej
 - 1/2 szklanki cukru
 - łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół)
 - liść laurowy
 - kilka małych cebulek lub duża cebula, pokrojona w piórka
 
 
 |  | Opis przygotowania: Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą, odstawiamy na 12 godz.- można na nieco dłużej, ale nie należy przekroczyć doby. Po tym czasie ogórki wyjmujemy, wycieramy do sucha i układamy w 2 l słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki i rozmarynu.
 Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po  przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowają się przez kilka miesięcy.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  |  |  | Przepis czytano już 9775 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |