przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





INDYK GAI PAD

Poziom: b. łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 4
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- 70 dag filet z indyka pokrojony w podłużne paski ok. 3 cm
- 1 szt duża czerwona papryka pokrojona w podłużne paski ok. 3 cm
- 25 dag fasolka szparagowa ugotowana na pół twardo
- 2 szt ząbki czosnku
- T olej do smażenia
- 2 szt cebulki pokrojone w łódeczki
- 1 szt papryczka chili (opcjonalnie - uwaga bardzo zaostrza potrawę)

Marynata:
- ¼ t mielony czarny pieprz
- 1 T ciemny sos sojowy
- 1 t skrobia kukurydziana ( m. ziemniaczana)
- 2 T wino ryżowe

Sos:
- 100 ml rosół (wywar)
- 1 T sos sojowy ciemny
- 3 T miód
- 2 T wino ryżowe
- 1/2 t mielony czarny pieprz

Opis przygotowania:
Przygotować marynatę dokładnie mieszając wszystkie składniki, następnie pokrojone mięso umieścić w marynacie na ok. ½ godziny. Na gorący wok dać odrobinę oleju i obsmażyć dokładnie mięso. Zdjąć mięso z patelni, a na jego miejsce wsypać poszatkowany czosnek i papryczkę chili. Obsmażyć ok. 1 min , dodać czerwoną paprykę, fasolkę szparagową, a po chwili usmażone wcześniej mięso. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki na patelni, smażyć ok. 2-3 minuty, po tym czasie dodać sos - wcześniej dobrze wymieszany - mieszając podgrzewać całość aż sos zgęstnieje i pokryje błyszczącą glazurą całą potrawę. Zdjąć patelnię z ognia . Podawać gorące z ugotowanym ryżem i sałatką dekorując całymi ziarnami pieprzu lub papryczkami chili.
Opis / Uwagi:
proszę mi wierzyć Azjaci nie mają czasu na długodystansowe gotowanie, potrawa jest szalenie prosta i smaczna, choć pikantna, T - to łyżka stołowe t - to łyżeczka do herbaty
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 8289 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





Do wypróbowania
Dodał/a ~AgusiaH dnia 2008-10-26 17:12:39

Te potrawę z pewnością wypróbuję. Ostatnio szukam fajnych pomysłów na wykorzystanie piersi indyka, a nie nudnych już piersi kurczaka. Potrawa zapowiada się prosto i smakowicie. Pozdrowienia.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin