|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem ze świeżych kurek |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 6 Głosów: 5 Ocena: 4.80 Składniki: - 1,5 l esencjonalnego rosołu (najlepiej z drobiu)
- duża cebula
- 60 dag świeżych kurek (waga po oczyszczeniu grzybów)
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- szklanka śmietany kremowej
- duża filiżanka maleńkich kurek
- łyżeczka masła
|
Opis przygotowania: Cebulę miażdżymy lub rozbijamy w malakserze na puch, grzyby siekamy tasakiem. Na maśle lekko zasmażamy utartą cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy posiekane kurki i razem zasmażamy, nie dłużej niż przez 10 min, podsypujemy mąką i często mieszając, podsmażamy raz jeszcze, by mąka straciła smak surowizny (ok. 3 min). Zasmażkę rozprowadzamy rosołem, mieszając, by nie powstały grudki, zagotowujmy, trzymamy na ogniu nie dłużej niż przez 3 min (kurki nie lubią długiego gotowania). Po zestawieniu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną. Na łyżeczce masła lekko podsmażamy maleńkie grzybki, cały czas mieszając. Smażymy tak długo, aż wyparuje puszczony przez nie sok. Gorącą zupę nalewamy do kokilek, do środka dodajemy porcję zasmażonych grzybków. Podajemy z paluszkami z francuskiego ciasta |
|
Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na obranie grzybów; średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 14280 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|