Sernik zagłębiowski |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: Ciasto:
- 60 dag. mąki
- 35 dag. masła
- 15 dag. cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Ser:
- 1 kg sera - zmielić
- 4 duże ugotowane ziemniaki
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 8 jajek - białka ubić
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- trochę rodzynek
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- olejek od smaku
|
Opis przygotowania: Ciasto:
Mąkę wymieszać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Wszystko dobrze wymieszać i ułożyć na blachę. Ciasto posypujemy kakaem
Ser:
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodajemy porcjami resztę produktów, by masa utarła się jednolicie. Następnie dodajemy ubitą pianę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olejek, rodzynki i cukier waniliowy. Blachę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ser dajemy na kruche ciasto posypane kakaem. Piec ok 1 godz. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5762 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |