przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Puree z ananasów z lodami


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- puszka ananasów w plastrach
- 4 kulki lodów śmietankowych
- szklanka śmietany kremowej
- kieliszek białego wytrawnego wina
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- cukier do smaku

Opis przygotowania:
Ananasy odsączamy na sicie.
Przygotowujemy sos: sok z ananasów łączymy z winem, zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną, wymieszaną z minimalną ilością zimnej wody, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy do wychłodzenia.
Przed podaniem deseru plastry ananasa rozbijamy w malakserze na mus, rozkładamy do szerokich, wyziębionych pucharków. W środku musu robimy lekkie wgłębienie, nakładamy kulkę lodów, całość przybieramy bitą śmietaną i polewamy sosem. Podajemy z rurkami waflowymi lub biszkopcikami szampankami.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 5020 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin