|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Aromatyczny napój musujący zwany monastyrskim |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 3 l Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 l wody stołowej lub oligoceńskiej
- 50 dag aromatycznego miodu akacjowego lub lipowego
- 5 dag świeżych drożdży
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- płaska łyżeczka utłuczonych w moździerzu pachnących korzeni (goździki, cynamon, ziarna ziela angielskiego i kolendry)
|
Opis przygotowania: Zagotowujemy wodę z miodem i przyprawami, gdy trzeba, zbieramy szumowiny, odstawiamy do przechłodzenia. W łyżce letniego płynu rozprowadzamy drożdże, gdy podrosną, łączymy z chłodnym napojem, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, uważając, by nie dostały się pestki. Całość mieszamy, cedzimy przez sito wyłożone gazą i rozlewamy do idealne czystych butelek, które przykrywamy gazą i trzymamy przez 12 godz. w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie butelki z płynem szczelnie korkujemy i odstawiamy na 3 tygodnie do chłodnego, pozbawionego przewiewów miejsca. Napój podajemy dobrze schłodzony, w wysokich kieliszkach. |
|
Opis / Uwagi: czas- oprócz czasu na dojrzewanie napoju; niskokaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 9251 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|