| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Aromatyczny napój musujący zwany monastyrskim |  
	 |  
		  Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 3 l Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: - 2 l wody stołowej lub oligoceńskiej 
- 50 dag aromatycznego miodu akacjowego lub lipowego 
- 5 dag świeżych drożdży 
- sok wyciśnięty z 3 cytryn 
- płaska łyżeczka utłuczonych w moździerzu pachnących korzeni (goździki, cynamon, ziarna ziela angielskiego i kolendry)
 
  |  
	Opis przygotowania: Zagotowujemy wodę z miodem i przyprawami, gdy trzeba, zbieramy szumowiny, odstawiamy do przechłodzenia. W łyżce letniego płynu rozprowadzamy drożdże, gdy podrosną, łączymy z chłodnym napojem, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, uważając, by nie dostały się pestki. Całość mieszamy, cedzimy przez sito wyłożone gazą i rozlewamy do idealne czystych butelek, które przykrywamy gazą i trzymamy przez 12 godz. w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie butelki z płynem szczelnie korkujemy i odstawiamy na 3 tygodnie do chłodnego, pozbawionego przewiewów miejsca. Napój podajemy dobrze schłodzony, w wysokich kieliszkach. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: czas- oprócz czasu na dojrzewanie napoju; niskokaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |  
		 |  | Region:  Kuchnia polska |  	 |  
		| Przepis czytano już 10143 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |