przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Torcik bezowy z lodami


Poziom: łatwy
Czas: 50 min.
Porcji: 12
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 gotowe, suche krążki bezowe mniejsze od patery, na której podamy tort
- 0,5 l śmietany kremowej
- łyżka cukru pudru
- 2 zagęstniki do śmietany
- miękkie owoce (truskawki, poziomki, jeżyny, czarne jagody)
- 1 l lodów waniliowych lub śmietankowych

Opis przygotowania:
Bezowy krążek układamy na paterze, otaczamy go kilkucentymetrowym krążkiem z folii lekko podwiniętej pod spód krążka, folię dokładnie łączymy (można taśmą lub szpadkami). Na placek nakładamy warstwę lodów, do środka dajemy przygotowane owoce, przykrywamy pozostałymi lodami i natychmiast wstawiamy do zamrażalnika.
Ubitą śmietanę z cukrem i zagęstnikiem układamy na drugim bezowym krążku, przybieramy dekoracyjnie odłożonymi, dorodnymi owocami i także wstawiamy do zamrażalnika. Przed podaniem z dolnego krążka zdejmujemy opaskę z folii, nakładamy krążek z bitą śmietaną i od razu podajemy, pokrojony ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem. Wspaniale smakuje.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na mrożenie; wysokokaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 8246 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin