|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Torcik bezowy z lodami |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 12 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 gotowe, suche krążki bezowe mniejsze od patery, na której podamy tort
- 0,5 l śmietany kremowej
- łyżka cukru pudru
- 2 zagęstniki do śmietany
- miękkie owoce (truskawki, poziomki, jeżyny, czarne jagody)
- 1 l lodów waniliowych lub śmietankowych
|
Opis przygotowania: Bezowy krążek układamy na paterze, otaczamy go kilkucentymetrowym krążkiem z folii lekko podwiniętej pod spód krążka, folię dokładnie łączymy (można taśmą lub szpadkami). Na placek nakładamy warstwę lodów, do środka dajemy przygotowane owoce, przykrywamy pozostałymi lodami i natychmiast wstawiamy do zamrażalnika.
Ubitą śmietanę z cukrem i zagęstnikiem układamy na drugim bezowym krążku, przybieramy dekoracyjnie odłożonymi, dorodnymi owocami i także wstawiamy do zamrażalnika. Przed podaniem z dolnego krążka zdejmujemy opaskę z folii, nakładamy krążek z bitą śmietaną i od razu podajemy, pokrojony ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem. Wspaniale smakuje. |
|
Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na mrożenie; wysokokaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis czytano już 8246 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|