przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Schab z ziołami


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 8
Głosów: 7
Ocena: 3.28
Składniki:
- 50 dag młodego schabu bez kości
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- sól
- pieprz
- bazylia
- utarta gałka muszkatołowa
- 2 ząbki drobno posiekanego (nie zmiażdżonego!) czosnku
- płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej

Opis przygotowania:
Dzień wcześniej wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso nacieramy solą, pieprzem i roztartą w dłoniach bazylią, owijamy szczelnie w aluminiową folię i wkładamy do lodówki (schab powinien być dobrze wychłodzony).
Na 2 godz. przed podaniem przygotowujemy mięso do pieczenia. Masło łączymy ze wszystkimi przyprawami oraz posiekanym czosnkiem. Schab dzielimy, nacinając plastry (na 8 porcji), w taki sposób, by nie były dokrojone do końca. Każdy nacięty plaster smarujemy masłem z ziołami. Mięso łączymy w całość, owijamy bardzo szczelnie w aluminiową folię, tak przygotowany "pakunek" układamy na blaszce, podlewamy szklanką wody i wstawiamy na godzinę do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Przed podaniem "pakunek ostrożnie otwieramy, uważając, by nie rozlać smakowitego sosu. Mięso przekładamy na podłużny półmisek, przekrawamy plastry do końca. Podajemy z grubym makaronem lub z tartymi ziemniakami. Oddzielnie, w sosjerce, podajemy sos.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa; wysokokaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 12812 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin