przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tradycyjne żółte wino ryżowe


Poziom: b. łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: dowolna
Głosów: 51
Ocena: 4.33
Składniki:
- 10 l wody przegotowanej
- 3 kg cukru
- 9 dkg drożdży - winnych lub zwykłych chińskich ryżowych- dostępne w sklepach orientalnych
- 2 kg ryżu
- 25 goździków namoczonych całą noc w wodzie
- 1 jabłko rozgniecione
- sok z 3 cytryn
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 7 śliwek słodkich, bez pestek
- 15 ziaren pieprzu naturalnego
- 15 dag rodzynek namoczonych całą noc w wodzie

Opis przygotowania:
wodę przegotowaną wymieszać z cukrem, ostudzić, drożdże delikatnie rozpuścić w tym chłodnym syropie, dodać pozostałe składniki, ryżu nie myć- ryż nie powinien być najwyższego gatunku, najlepszy najtańszy, całość przelać do odpowiedniego baniaka, nastawić jak zwykłe wino (korek + rurka fermentacyjna)po 6-7miu tygodniach przecedzić przez gazę, zlać do zakręcanych butelek , aby lepiej się klarowało do każdej butelki wsypać po kilka kryształków cukru -nie więcej, butelki powinny być zakręcane bo wino jeszcze będzie pracować podczas leżakowania i klarowania, po następnych 2 tygodniach nadaje sie do picia, najlepsze jest roczne lub jeszcze starsze, ale nie wytrzyma tej próby czasu, gwarantuję......
Opis / Uwagi:
Żółte wino jest chińską specjalnością, znaną tutaj na Ziemii już od 7000 lat. Robi się je z kleistego ryżu . Jego produkcja również nie wymaga specjalnego procesu. Zawiera ono od 15 do 20 procent alkoholu. Nazywane jest żółtym winem ze względu na swój lekko bursztynowy kolor. Kolor można wzmocnić dodając troszeczkę kurkumy
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 25782 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 4)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





drożdże
Dodał/a ~chef7 dnia 2013-07-20 11:07:44

drożdże to tylko zapalnik, robotę robią mąka ryżowa-ryż nie płukany- i drożdże ryżowe na ziarnach, jabłko pomaga im się rozbuchać, gdy robimy wino z ryżu gotowanego musimy dodać drożdżowe kule ryżowe, dostępne w sklepach orientalnych.

Baaardzo dziwne,
Dodał/a ~Ulencja dnia 2011-09-14 16:20:16

że wszystko Ci jedno jakich drożdży używasz do produkcji. Możesz napisać jakie konkretnie Ty dałeś?

SWIETNE
Dodał/a ~mkro dnia 2011-03-05 18:49:59

nie wierzyłem że może być tak dobre ale jak zrobiłem to uznalem że jest pyszne i mocne własnie jestem przed kolejną butlą tym razem 50l

jest super
Dodał/a ~lubas dnia 2009-05-04 13:31:00

naprawde warto zrobić to winko polecam











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin