|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Makówki cieszyńskie |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.83 Składniki: - 3 mleczne bułki lub mała chałka
- 50 dkg maku
- 3/4 l mleka
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1/2 kg cukru
- 1 olejek migdałowy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 5 dkg rodzynek
- 5 dkg migdałów
|
Opis przygotowania: Mak dokładnie wypłukać, zamoczyć na noc, a potem ugotować w wodzie, w której się moczył. Po ostudzeniu zemleć dwa razy w maszynce. Ugotować 1/2 l mleka z dodatkiem masła, cukru, olejku migdałowego, cynamonu, rodzynek, sparzonych i obranych migdałów, odrobiny soli. Dodać mak, starannie wymieszać. Bułki pokrajać w plastry, nasączyć je pozostałym ciepłym mlekiem i w salaterce układać warstwami bułki i masę makową. Na górze suto posypać pozostałymi siekanymi migdałami i rodzynkami.
Postawić w chłodzie, podawać na drugi dzień. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 7894 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|