Karkówka w piwie |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Głosów: 11 Ocena: 3.64 Składniki: - karkówka
- czosnek
- piwo wiśniowe lub malinowe
Przyprawy ziołowe:
- oregano
- majeranek
- papryka
- bazylia
- tymianek
- estragon w/g uznania
- pieprz
- sól
|
Opis przygotowania: Całą karkówkę szpikujemy czosnkiem (ilość w/g uznania), obsypujemy przyprawami (żeby nie prześwitywało mięso) - pozostawiamy na noc w lodówce.
Całą karkówkę pieczemy około 40 min. temp. 180 stopni w piekarniku na rusztach.
Gorącą karkówkę kroimy w grubsze plastry przekładamy do naczynia żaroodpornego - podlewamy piwem - wkładamy do piekarnika temp. 180 stopni około 1/2 godziny. (czas pieczenia uzależniony od wielkości karkówki - ja podaję na taką około 2,5 kg.
Podajemy na półmisku udekorowanym zielona strzępiasta sałatą. |
|
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: profesor59 |
Przepis czytano już 15867 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |