Guacamole III |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - 2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 ostra papryczka
- 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
|
Opis przygotowania: Guacamole podajemy najczęściej do kukurydzianych chipsów - tacos. Awokado musi być miękkie, obieramy je i usuwamy pestkę ( Uwaga! nie wyrzucamy pestek), widelcem rozdrabniamy je w miseczce. Cebulkę siekamy drobniutko, papryczkę kroimy w małe kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy skórkę i kroimy na kawałki. Do miseczki z awokado wrzucamy składniki, dodajemy zmiażdżony czosnek, kolendrę i wlewamy sok z limonki. Doprawiamy do smaku. Teraz przydadzą się pestki, które wkładamy do miseczki, przykrywamy folią, w ten sposób sos nie ściemnieje. Odstawiamy do lodówki. |
|
Region: Kuchnia meksykańska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: kucharz |
Przepis czytano już 7224 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |