|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Mak z łamańcami |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 2.00 Składniki: Ciasto kruche:
- 30 dkg mąki
- 12 dkg masła
- 1 żółtko
- 7 dkg cukru pudru
- wanilia
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Masa makowa:
- 1 szkl. maku
- 1 szkl. przegotowanego mleka
- 0.5 szkl. miodu
- 4 łyżki masła
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dkg rodzynków
- 5 dkg orzechów włoskich
- 5 dkg migdałów
|
Opis przygotowania: Posiekać masło z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wanilię, zagnieść ciasto, oziębić. Następnie rozwałkować i pokroić na dość długie paski, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, upiec na złoty kolor.
Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 25 min., ostudzić, osączyć, 2 - 3 razy zemleć w maszynce. Dodać płynny miód, masło, bakalie. Wszystko razem wymieszać i krotko przesmażyć. Przełożyć do salaterki, mocno schłodzić. Przed podaniem udekorować wbitymi w masę makową łamańcami. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 6864 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|