|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Lekka tarta truskawkowa |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: Forma 28 cm. Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: Kruche ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- sól
- 1 torebka cukru waniliowego
- pół szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżeczki chudego jogurtu
Nadzienie:
- 75 dag truskawek
- 2 łyżki cukru
- 3 listki (łyżeczki) żelatyny
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
|
Opis przygotowania: 1. Wymieszać mąkę, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlać olej i jogurt i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Spód po-nakłuwać widelcem. Piec 25 min na złoty kolor, potem odstawić.
3. Truskawki opłukać i osączyć. Połowę ugnieść z cukrem na masę. Żelatynę moczyć 5 min w zimnej wodzie, wycisnąć, następnie rozpuścić na gorąco w garnku z sokiem z połowy cytryny.
4. Masę truskawkową dodawać stopniowo do żelatyny, mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić.
5. Masę wyłożyć na placek,na wierzchu ułożyć owoce.Udekorować spiralnie obraną skórką cytryny i oprószyć cukrem pudrem. |
|
|
Przepis został dodany przez: zdrowa | Przepis czytano już 10006 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|