przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa cebulowa Ancutów


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 8 dużych cebul (różnych - ja wzięłam 4 zwykłe, 2 białe, 2 czerwone)
- 1/2 dużego jabłka
- 1/2 litra bulionu (cielęcy lub wołowy)
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 łyżki dobrego masła
- 8 kromek razowego chleba bez skórki
- masło do zrobienia grzanek (jakieś 2 łyżki)

Opis przygotowania:
Cebule drobno usiekać ( w piórka ) i poddusić prawie na złoto na maśle . Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach . Włożyć cebulę i jabłko do rondla . Zalać bulionem . ( w ostateczności z kostki Knorra ) . Dusić na małym ogniu przez godzinę . Dodać gałkę muszkatołową i sól. Doprawić do smaku pieprzem . Wlać śmietankę roztrzepaną z żółtkami . Zagotować . Razowiec obkroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę . Zrobić ma maśle chrupiące grzanki . Zupę podawać w miseczkach lub bulionówkach posypaną grzankami i usiekaną natką pietruszki .
Opis / Uwagi:
Przepis zupełnie nie z kuchni francuskiej .Zanotowany przez moją Prababcię z adnotacją , tak gotowano zupę z cebuli w domu Ancutów. ( Prababcia miała panieńskie nazwisko Ancuta ). Notatka pochodzi gdzieś z 1950- lat , a przepis pewnie z początków 20 wieku albo i wcześniej.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 5006 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin