przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Crumble (kruszonka) wiśniowo - malinowe


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4-6
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 25 dag wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
- 25 dag malin ( mogą być mrożone )
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki

Opis przygotowania:
Owoce wsypać do rondla . Zasypać ˝ szklanki cukru i dusić aż sok odparuje , a z owoców zrobi się puree . Dodać bułkę tartą . Zamieszać . Masło , ˝ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wyłożyć przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 25 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na ciepło lub zimno wedle upodobania .
Można podawać z kulką lodów waniliowych
Opis / Uwagi:
Deser rodem z kuchni angielskiej . Szybki, smaczny.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 7833 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin