Crumble (kruszonka) wiśniowo - malinowe |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4-6 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 25 dag wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
- 25 dag malin ( mogą być mrożone )
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki
|
Opis przygotowania: Owoce wsypać do rondla . Zasypać ˝ szklanki cukru i dusić aż sok odparuje , a z owoców zrobi się puree . Dodać bułkę tartą . Zamieszać . Masło , ˝ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wyłożyć przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 25 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na ciepło lub zimno wedle upodobania .
Można podawać z kulką lodów waniliowych |
|
Opis / Uwagi: Deser rodem z kuchni angielskiej . Szybki, smaczny. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 7833 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |