Śledź pod "pierzynką" cebulowo-jabłkową |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 3 średnie ziemniaki
- 1 duży płat śledzia Matias (z beczki lub w oliwie)
- 1 cebula
- 1 duże jabłko
- 4 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
|
Opis przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach . W trakcie ich gotowania pokroić bardzo drobno cebulę i ugnieść ją by zmiękła. Jabłko obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Cebulę , jabłko, śmietanę zmieszać razem . Doprawić pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i szczyptą soli . Śledzia ( wymoczonego uprzednio o ile była taka potrzeba i oczyszczonego z ości ) ułożyć na połowię porcji cebuli z jabłkiem w sosie . Przykryć resztą sosu . Ugotowane ziemniaki obrać .Podawać gorące ułożone przy śledziu w sosie . |
|
Opis / Uwagi: Ukochane danie śledziowe mojej Mamy . Upomina się o nie z częstotliwością raz na tydzień . W zasadzie gdyby nie moje kategoryczne protesty jadały byśmy takiego śledzia co piątek . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 6506 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |