przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Żubrówka

Poziom: łatwy
Głosów: 6
Ocena: 4.00
Składniki:
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40%
- 1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 l wódki czystej o mocy 40%

Opis przygotowania:
1. Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką, odstawić do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
3. Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.
4. Wódkę można sporządzić też na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50% i maceruje 10 dni. Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95%, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
Opis / Uwagi:
- Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczną substancję, tzw. kamaryne, która nadaje wódce swoisty zapach i smak.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 7049 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin