przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jajka faszerowane wg Babci Basi


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 5
Ocena: 3.40
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki usiekanego koperku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz mielony
- bułka tarta
- masło dosmażenia

Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo . Ostudzić . Przekroić na połówki razem ze skorupkami . Wyjąć jajko ( ostrożnie by połówki skorupek pozostały całe ). Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na miazgę . Dodać koperek i śmietanę . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Nałożyć farsz do skorupek . Kłaść farszem na bułce tartej tak by się panierował .Smażyć na maśle na rumiano ( kładąc panierowaną stroną na rozgrzany tłuszcz ) . Podawać gorące , lub na zimno . Smaczne są i takie i takie
Opis / Uwagi:
Swego czasu było to w naszym rodzinnym gronie dyżurne danie na pierwszy posiłek na spływie kajakowym . Wszyscy przyzwyczaili się do tego , że Babcia Basia robi faszerowane jajka , a reszta w tym czasie organizuje biwak . Stąd nazwa .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 12427 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





jajka
Dodał/a ~renia dnia 2008-03-20 23:03:35

jest ok











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin