"Śledziowa bieda" |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 40 min. Porcji: 1 Głosów: 12 Ocena: 3.41 Składniki: - 3 średnie ziemniaki
- 1 płat śledzia Matias w oliwie
- 1 ogórek kiszony duży
- 1/2 szklanki śmietany gęstej , kwaśnej 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- odrobina cukru do smaku
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
|
Opis przygotowania: Ziemniaki ugotować w "mundurkach". Obrać, pokroić w grube plastry. Ogórka pokroić w plasterki . Śledzia przekroić na kawałki ok. 0,5 centymetra grubości . Śmietanę , majonez, musztardę , Pieprz, cukier wymieszać , doprawić do smaku wg uznania. Na półmisku ułożyć pokrojone ziemniaki . Przełożyć je plasterkami ogórka . Obok wylać sos .Na sos położyć kawałki śledzia . Posypać natką pietruszki i świerzo zmielonym czarnym pieprzem . |
|
Opis / Uwagi: Przepis znalazłam wśród pożółkłych kartek z przepisami jakie pozostały po mojej Prababci . Nie udało mi się dociec w jakim okresie potrawa powstała. Musiało być rzeczywiście biednie jeśli zawartość śledzia w śledziu była tak mała . Ale ponieważ mnie osobiście to nie przeszkadza , a jest smaczne - robię na śledzika |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 11107 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |