|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Żubrówka I |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: - 2 g trawy żubrowej
- 1.5 l wódki czystej 40°
- 20 g cukru
- 0.5 łyżeczki cukru wanilinowego
|
Opis przygotowania: Do naczynia z wódką włożyć trawę, dodać cukier i cukier wanilinowy, odstawić do ciepła, i od czasu do czasu wstrząsać naczyniem, aby się cukier rozpuścił. Po 4 tygodniach przecedzić wódkę przez bibułę filtracyjną lub przez watę, rozlać do butelek i trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym. Do butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej macerowanej lub świeżej. Wódka ma barwę jasnożółtozieloną, aromat i smak swoisty, kumarynowy. Zawartość cukru ok. 1%. Pije się ją o temp. 4 - 6°C. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 8240 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|