Gruszki faszerowane serem pleśniowym |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 4 Ocena: 3.25 Składniki: - 2 gruszki
- 1/2 sera Danablu
- 1 łyżka białego sera
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki usiekanego koperku
- sok z 1/2 cytryny
|
Opis przygotowania: Ser pleśniowy, biały, śmietanę , 2 łyżki mielonych orzechów utrzeć razem na masę . Gruszki obrać , przekroić na połówki wyciąć gniazda nasienne. Zalać woda z dodatkiem soku z cytryny i gotować przez 10 minut , aż zmiękną . Wyjąć . Ostudzić . Z sera zrobić 4 kulki i włożyć je w miejsca po gniazdach nasiennych . Kulki farszu obsypać koperkiem i pozostałą łyżką mielonych orzechów .
Podawać schłodzone jako samodzielną przystawkę .
Gruszki nie mogą być słodkie , raczej z tych kwaskowatych |
|
Opis / Uwagi: Wytrawna przystawka . Specyficzny smak - dla miłośników serów pleśniowych . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 12798 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |