Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 jajko
- 1 białko
- 8 łyżek musu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 8 łyżek mąki
- szczypta soli
- cukier
- 1/2 paczki wiórek kokosowych
- 8 łyżek bitej śmietany (można ubić 1/2 szklanki śmietany kremówki mocno schłodzonej z 2 łyżeczkami cukru lub użyć bitej śmietany gotowej w sprayu )
- 1 łyżka oliwy + trochę oliwy do natłuszczenia patelni
|
Opis przygotowania: Z jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe . Rozgrzać dobrze natłuszczona oliwą patelnie średniej wielkości .Usmażyć 4 naleśniki . Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i taką ilością cukru by był dostatecznie słodki . Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki musu . Składać naleśniki w kopertę ( zwijać w ruloniki wg upodobania ). Zrobić bitą śmietanę. Ubić białko z 1 łyżeczką cukru na sztywną pianę i dodać do niej wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i nastawić na grzanie od góry . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Położyć na nim naleśniki . Na każdy nałożyć porcję piany z wiórkami kokosowymi . Piec ok. 8-9 minut tak by beza była złocista. Wyjąć . ( Jeśli chcemy podawać na zimno to poczekać aż naleśniki ostygną ). Na każdego naleśnika położyć porcję bitej śmietany . Udekorować . ( Owocami , wiórkami czekoladowymi , kandyzowaną skórką pomarańczową , polewą itp.) |
|
Opis / Uwagi: Smaczny, niedrogi deser . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 7970 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |