| Ryż imbirowy z kukurydzą | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  60 min.Porcji:  8Głosów: 1Ocena: 3.00
- 30 dag ryżu
 - 1 puszka kukurydzy
 - 2 kostki bulionu drobiowego Knorra
 - 1 łyżka masła
 - 3 łyżki oleju słonecznikowego
 - 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
 - 2-3  centymetry korzenia świeżego imbiru
 - 1 litr wody
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem , wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir . Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu . Wyjąć . Na tłuszcz wsypać ryż . Przesmażyć mieszając  ( ok. 3 minut ) . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim ogniu . Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę . Wymieszać . Nadal gotować , aż ryż wchłonie wodę . Przykryć . Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut .Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki .
 Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich .
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Dodatek do II dań.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 7589 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |