Gulasz wołowy z pieczarkami, papryką i ziemniakami |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 4 Głosów: 9 Ocena: 4.33 Składniki: - 1 kg wołowiny gulaszowej
- 4 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- oliwa do smażenia
- pieprz mielony
- papryka mielona słodka
- sos sojowy
- 2 łyżki mąki
- 8 średniej wielkości ziemniaków
|
Opis przygotowania: Wołowinę oczyścić z błon , pokroić w średniej grubości kostkę . Podsmażyć na gorącej oliwie na rumiano . Przełożyć do rondla . cebulę drobno usiekać i wrzucić do wołowiny .Zalać wodą tak by było jej jakieś 10 centymetrów ponad mięsem . Gotować na średnim ogniu ok. 1 godziny . Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki . Podsmażyć na maśle na rumiano . Paprykę pokroić w paseczki .Pieczarki i paprykę wrzucić do gulaszu . Dodać wody jeśli trzeba . Po 30 minutach dołożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki . Dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą , pieprzem , papryką mieloną , sosem sojowym . Zagotować . Z mąki zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić gulasz dodając tyle zasmażki ile będzie trzeba by osiągnąć pożądaną gęstość . jeszcze raz zagotować i ostatecznie doprawić do smaku .
Podawać jako danie jednogarnkowe w miseczkach lub wydrążonych chlebkach . ( Chlebkom trzeba ściąć wierzchy, wydrążyć tak by nie uszkodzić skórki i zapiec w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut razem z ściętymi denkami ). |
|
Opis / Uwagi: Jednogarnkowa odmiana gulaszu już z ziemniakami w środku . Syte |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 20601 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |