Mazurek Ewa |
|
Poziom: trudny Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: A.
- 35 dkg mąki
- 21 dkg tłuszczu
- 14 dkg orzechów mielonych
- 14 cukru
- 1 jajko
B.
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 kostki smalcu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kg mąki
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
C.
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 i 1/2 kostki tłuszczu ( margaryny lub masło)
D.
- 15 dkg margaryny
- 15 dkg cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mleka
- 30 dkg orzechów (drobno połamanych)
E.
- 1/4 kostki margaryny
- 1 czekolada gorzka
|
Opis przygotowania: Składniki części A dobrze zagnieść (na małą blaszkę wystarczy 1/2 tej porcji.
Składniki części B również dobrze zagnieść.
Części A i B osobno upiec na tej samej blaszce (by placki miały ten sam kształt.
C.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego, gotować 3 godz. w wodzie, a następnie utrzeć karmel z tłuszczem.
D.
Składniki z części D zagotować i dodać orzechy. Wymieszać i wylać na blachę, a następnie upiec na złoty kolor (mieszać w trakcie pieczenia). Ostudzić i dodać do kremu (C.)
Placek B posmarować masą i przykryć plackiem A.
Placek A skropić słodzoną herbatą i posmarować masą.
E.
Na koniec stopić razem margarynę i czekoladę i polać ciasto. |
|
Opis / Uwagi: Czasochłonne, ale warte pracy. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5915 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |