|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Anyżówka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 7 Ocena: 2.57 Składniki: - 20 g owocu anyżu
- 1 laska wanilii lub torebka cukru wanilinowego
- 5 goździków
- skórka z 1 cytryny (cienko skrojona)
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 l wódki czystej 45°
|
Opis przygotowania: Wszystkie składniki wsypać do gąsiorka, wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić naczynie w ciepłe miejsce na 30 dni, często nim wstrząsając. Po tym czasie przecedzić wódkę przez bibułę filtra cyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek. Pić co najmniej po miesiącu, lecz im dłużej stoi, tym staje się lepsza. Barwa wódki złocistobrunatna, aromat i smak swoisty - anyżowy. Dobra na trawienie. Pije się ją o temp. 4 - 6°C. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 15777 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|