| Ciasto truskawkowe | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Głosów: 1Ocena: 5.00
Biszkopt:
 - 3 jajka
 - 3 łyżki mąki
 - 3 łyżki cukru
 
 Masa:
 - 1 kostka masła
 - 2 opakowania cukru waniliowego
 - 3/4 szkl. cukru
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1/2 litra mleka
 - 1 kg truskawek
 - 1/2 opakowania biszkoptów
 - 1 łyżka kawy
 - 2 łyżki rumu
 - galaretka lub polewa
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy na przemian po żółtku i po łyżce cukru. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę i pieczemy w temp.160 stopni.
 Kiedy ciasto uzyska złoty kolor- jest upieczone.
 
 Krem:
 W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozpuszczone mąki mieszając gotujemy 3 minuty.Studzimy. Masło ucieramy mikserem na pianę, następnie dodajemy po trochu masy mlecznej.
 Kawę zalewamy wrzącą wodą, ok. 3/4 szklanki a po wystudzeniu ( bez fusów) dodajemy rum.
 Biszkopt wkładamy do tortownicy i nakładamy na niego cienką warstwę kremu. Na krem dajemy lekko zgniecione truskawki. W truskawki wrzucamy kawałki biszkoptów wcześniej zanurzonych w kawie z rumem.
 Przykrywamy to połową pozostałej masy na której układamy lekko nawilżone biszkopty. Całość przykrywamy resztą masy. Dowolnie udekorować.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adam | 
	| Przepis czytano już 11417 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |