|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto winogronowe wg Różyczki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: Ciasto:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Masa:
- 1 gotowy krem waniliowy do tortów Dr.Oetkera
- 1 śmietanka śnieżka
- 2 galaretki winogronowe
- 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
- 1/2 kg czerwonych winogron
- 1 opakowanie polewy czekoladowej black white (nowość Gellwe)
|
Opis przygotowania: Białka ubić na sztywno, z odrobinka soli, dodać cukier, cukier waniliowy, po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na końcu dodać, obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać na blaszkę (rozmiar blaszki 40x25) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 50 min
Wlać mleko do wysokiego naczynia,wsypać śnieżkę, krem i ubijać aż masa pięknie nam urośnie i zgęstnieje.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gotującej wody, wystudzić.
Gdy zacznie lekko się gęstnieć (kilka łyżek galaretki odlać do malutkiej miseczki do dekoracji wstawić do lodówki do zastygnięcia)) wlać do ubitej masy i dobrze ubijać około 2 min. Na końcu dodać, pokrojone, wypestkowane czerwone winogrona i dobrze wymieszać.
Na wystudzone ciasto, wyłożyć masę winogronową, udekorować biało-czarną polewą (rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu) oraz galaretką i winogronami. Wstawiamy do lodówki, jak sernik na zimno.
Smacznego. |
|
|
Przepis został dodany przez: anullkaa7 | Przepis czytano już 4673 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|