|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Śmietanowiec ulubiony |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 1/2 litra śmietanki kremowej 36%
- 3/4 szklanki zimnego przegotowanego mleka
- 1 czubata łyżka cukru lub pudru
- 1 i 1/2 cukru waniliowego
- 3 galaretki różnokolorowe
- 2 czubate łyżki żelatyny
|
Opis przygotowania: Namoczyć żelatynę w przegotowanym, zimnym mleku.
2 galaretki rozpuścić, w szklance wody (każda galaretka ma być rozpuszczona osobno) gdy zastygnie, pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem (dokładamy pod koniec ubijania)
Żelatynę namoczoną w mleku, podgrzać ciągle mieszając i rozpuścić (można zagotować) lekko przestudzić, wlać do ubitej śmietany wymieszać. Dodać pokrojoną galaretkę (można dać swoje ulubione bakalie) i lekko wymieszać. Wlać do tortownicy (tortownicę wykładamy folia aluminiową (wtedy nie czuć ciasta blachą)
Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml przegotowanej gorącej wody, studzimy, gdy zacznie tężeć, zalewamy wierzch śmietanowca.
Wcześniej jeżeli mamy, możemy udekorować owocami i dopiero zalać galaretką. Jeżeli zrobimy w mniejszej tortownicy ciasto będzie wyższe,jak w większej niższe.
Smacznego i polecam. |
|
|
Przepis został dodany przez: anullkaa7 | Przepis czytano już 7040 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|