|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Galaretka drobiowa |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1½ litra wody
- 8 dużych skrzydełek z kurczaka
- 2 średnie udka
- 6 czubatych łyżeczek żelatyny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ½ pora
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka vegety
- pieprz
- 2 jajka
- sok z cytryny do smaku (jeżeli ktoś lubi)
- sól
- 3 ziarnka ziela
- 4 ziarna pieprzu zielonego
|
Opis przygotowania: Skrzydełka i udka wymoczyć, zalać wodą. Dodać włoszczyznę, vegetę, zagotować na małym ogniu.
Łyżką cedzakową zebrać szumowiny, gotować do miękkości na malutkim ogniu jak rosół. Gdy mięso jest rozpadające, wylewamy wszystko do garnka przez sito.
Zbieramy z rosołu tłuste oczka, do wywaru wkładamy obrane od kości, pokrojone mięsko i marchewkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze wymieszać i poczekać aż spęcznieje (wody lejemy tyle, żeby z żelatyną było 1/2 szklanki) Wyłożyć łyżeczką do wywaru i chwilę pogotować. Jajka ugotować na twardo, pokroić i ułożyć w salaterki na dno. Wywar doprawić solą pieprzem, przecisnąć ząbek czosnku (jeżeli ktoś lubi) i doprawić odrobiną soku z cytryny do smaku.
Galaretka jest bardzo delikatna i smaczna.
Smacznego |
|
|
Przepis został dodany przez: anullkaa7 | Przepis czytano już 8528 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|