| Sałatka pikantna buraczano - selerowa | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 30 min.
 Głosów: 1Ocena: 5.00
- 50 dag buraków
 - 50 dag selera korzeniowego
 - 100 ml majonezu
 - 50 ml gęstego jogurtu (grecki) naturalnego
 - 2 łyżki chrzanu
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łodyżka natki pietruszki
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Buraki i selery umyć, oddzielnie gotować w łupinkach aż będą miękkie. Kiedy ostygną, cienko obrać ze skórki. Obrane warzywa pokroić w bardzo cienkie paseczki (nie mieszać!). Majonez połączyć z jogurtem, startym chrzanem i sokiem z cytryny. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę sosu wymieszać z rozdrobnionymi burakami, a resztę z selerem.
 Na dużym półmisku ułożyć buraki i seler (na przemian, tak by tworzyły faliste pasy). Sałatkę ozdobić listkami natki pietruszki.
 Jeśli chcemy mieć sałatkę łagodniejszą w smaku, to zarówno do buraków jak i do selera możemy dodać po połowie surowego jabłka o kwaskowym smaku. Jabłko kroimy w cienką słomkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo zmielonym pieprzem.
 Podajemy tą sałatkę do duszonego mięsa lub do gulaszu z kaszą.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 6285 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |