|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szarlotka wyśmienita |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: - 3 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru+ 3 łyżki do piany
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 margaryna palma 250 g
- szczypta soli
- 5 jajek
Masa:
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka czubata cynamonu
- 1/2 litra mleka
- 1½ budyniu śmietankowego lub dowolny smak z cukrem
- 3 kostki czekolady
- 1 kisiel słodka chwilka smak dowolny (dałam malinowy)
|
Opis przygotowania: Z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, margaryny zagniatamy ciasto.
Dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kakao, jeszcze raz dobrze zagniatamy. Białe ciasto podmrażamy.
Ciemne ciasto, wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x24 (ciasto będzie wysokie w takiej blaszce) wyłożoną papierem do pieczenia.
Obrane jabłka pokrojone w większą kostkę, wykładamy na ciemne ciasto.
Posypujemy cynamonem, gotujemy budyń, wylewamy na ciasto, czekamy aż przestygnie.
Ubijamy pianę, z zimnych białek z odrobiną soli,na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru i kisiel słodką chwilkę.
Wyłożyć na przestudzony budyń,na to zetrzeć białe ciasto.
Pieczemy w 180şC około 50-60 min.
Po upieczeniu, studzimy ciasto i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego polecam. |
|
|
Przepis został dodany przez: anullkaa7 | Przepis czytano już 5923 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|