przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik wiedeński inaczej

Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 20 - 25
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 6 szt jaj
- 100g cukru,a
- 80 gram masła
- 40 g mąki
- 250 g sera białego
- 30g skórki pomarańczowej
- marmolada
- polewa czekoladowa ( może być z torebki)
- sernix
oraz kruche ciasto na spód wg własnego przepisu

Opis przygotowania:
Ser rozetrzeć lub zmielić na masę, zmiksować z żółtkami i częścią cukru. osobno ubić białka na pianę z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
Następnie do ubitego sera i żółtek dodać sernix (2 łyżki), masło, białka i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Gotową masę wyłożyć na wcześniej podpieczony do połowy kruchy spód.
Posmarować marmoladą. całość wypiekać w temperaturze 130stopni C. ok 1 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować wierzch sernika jeszcze raz marmoladą, polać polewą czekoladową. Przyozdobić skórką pomarańczową.
Sernik ten można dostać w Cukierni Banatkiewicza przy ul. Staszica w moim mieście.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7378 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin