Jesienna nalewka |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: 4 litry Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: 400 liści z wiśni
2 litry wody
1,5 kg owoców aronii
1,5 kwasku cytrynowego
2 kg cukru
1 litr spirytusu
|
Opis przygotowania: Liście dokładnie opłukać, umyć również owoce aronii.
Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut.
Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.
płyn Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku.
Studzimy.
(Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).
Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek.
Na zdrowie!!!
Przepis w użyciu w mojej rodzinie od niepamiętnych czasów,.. odkąd poznano działanie aronii. |
|
Opis / Uwagi: Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki. Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 9304 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |