| Jesienna nalewka | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: ponad 2 godz.
 Porcji: 4 litry
 Głosów: 2Ocena: 5.00
400 liści z wiśni
 2 litry wody
 1,5 kg owoców aronii
 1,5 kwasku cytrynowego
 2 kg cukru
 1 litr spirytusu
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Liście dokładnie opłukać, umyć również owoce aronii.
 Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut.
 Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.
 płyn Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku.
 Studzimy.
 (Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).
 Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek.
 Na zdrowie!!!
 Przepis w użyciu w mojej rodzinie od niepamiętnych czasów,.. odkąd poznano działanie aronii.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki. Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 10062 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |