|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Chutney gruszkowy z cebulą |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 5.00
*  1,5 kg gruszek,
 * 50 dag cebuli,
 * 50 dag cukru (może być żelujący 2:1,
 * 25 dag suszonych śliwek bez pestek,
 * 4 ząbki czosnku,
 * 250 ml (szklanka) octu winnego białego
 * i ewent 125 ml wody,
 * 200 ml soku z cytryny,
 * 2 łyżki mielonej kolendry,
 * 2 łyżki czarnego świeżo mielonego pieprzu,
 * 2 łyżki soli,
 * 1 łyżkę pieprzu cayenne,
 * 1 łyżkę mielonego imbiru.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Gruszki obrać, przekroić,  oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
 Tak samo pokroić śliwki,.
 Cebulę i czosnek  obrać i posiekać.
 przygotowane składniki wrzucić do rondla.
 Dodać ocet, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
 Gotować na małym ogniu przez 40 minut, mieszając, aby sos się nie przypalił.
 Pod koniec gotowania wsypać cukier, gotować jeszcze 5 minut na dużym ogniu.
 Gorący sos wkładać do wyparzonych,  gorących słoików i mocno zakręcić zakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem. Studzić pod kocem.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 6228 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |