|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Chutney pomidorowo - morelowy |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 2Ocena: 3.00
- 75 dag pomidorów dojrzałych, jędrnych
 - 25 dag moreli
 - 50 dag cebuli
 - 500 ml octu winnego białego
 - i ewent 125 ml wody
 - 40 dag cukru
 - 250 ml soku ze świeżych pomarańczy
 - 0 ml soku z cytryny
 - 0 ml przecieru pomidorowego
 - 1 łyżka sosu sojowego jasnego
 - 1 łyżka oleju sojowego
 - 1 łyżka ziaren gorczycy
 - 1 łyżka kminku
 - 1 łyżeczka imbiru mielonego
 
 
 |  | Opis przygotowania: Pomidory i morele sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać.
 Morele wypestkować i zmiksować.
 Pomidory pokroić w ósemki.
 Cebulę obrać i posiekać.
 Olej rozgrzać, wrzucić gorczycę i kminek, smażyć mieszając przez 2 minuty, osączyć na ręczniku papierowym kuchennym, ostudzić,  utłuc w moździerzu.
 Do szerokiego rondla wlać ocet, soki i ew. wodę, wsypać cukier, podgrzewać - mieszając - do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wtedy zagotować, dodać pomidory, cebulę, morele i resztę składników. Zamieszać, nie przykrywać, gotować na małym ogniu przez 60 minut. Pilnować by sos się nie przypalił.
 Gorący chutney wkładać do gorących, wyparzonych słoików.  Mocno zakręcić zakrętkami przetartymi w środku alkoholem. Studzić pod kocem.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5843 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |