przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ketchup domowy

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 1/2 kg jabłek
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli

Opis przygotowania:
Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody. Gotować, gdy wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, dodać wszystkie przyprawy i gotować do zgęstnienia, mieszając, by się nie przypaliło.
Gorący ketchup włożyć w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzować 15 minut.
Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6736 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin