przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitura z agrestu

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg niedojrzałego agrestu
- 0,4 litra wody
- 1 kg cukru

Opis przygotowania:
Zdrowy, bez plam i uszkodzeń agrest dokładnie wymyć, a następnie każdy owoc nakłuć nierdzewną szpilką w kilku miejscach, 0,7 kg cukru zalać wodą (0,4 l), zagotować. Włożyć agrest do syropu i tylko bardzo mocno podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania i odstawić na kilka godzin. następnie znów przy bardzo powolnym ogrzewaniu zagotować konfitury, zestawić z ognia, zszumować i pozostawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia, podczas ogrzewania, dosypać resztę cukru i kilka minut przy powolnym wrzeniu konfiturę gotować, jednocześnie szumując.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i natychmiast je zamykać.
Dobrze zrobiona konfitura powinna mieć owoce w całości równomiernie zawieszone w syropie.
Kolor konfitury z agrestu - lekko złotawy.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6523 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin