|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Marmoladki z jabłek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 2 kg jabłek antonówek lub szarych renet
- 1 kg cukru
- 2 arkusze pergaminu.
|
Opis przygotowania: Jabłka po umyciu upiec w piekarniku nie rumieniąc skórki. Gorące od razu przetrzeć przez sitko. najlepiej przecier zważyć, ale można przyjąć, że z tej ilości owoców otrzymuje się około 1,25 kg przecieru.
Przecier wyłożyć do płaskiego, szerokiego rondla lub miski i mieszając podgotować kilkanaście minut, następnie dodać cukier i jeszcze gotować razem do chwili, gdy kropla wylana na zimny talerzyk szybko tężeje.
Rozłożyć arkusz pergaminu na deseczce, zwilżyć go zimną wodą. Wylać na to masę, rozsmarować nożem do grubości 1,5 cm, pozostawić do wystudzenia.
Następnie przykryć z wierzchu drugim arkuszem pergaminu (także zmoczonym zimną wodą) i ostrożnie odwrócić. Obeschnięty płat masy jabłecznej pokroić nożem lub wycinać szklaneczką małe marmoladki, ułożyć jeszcze na stole do obeschnięcia a następnie obtoczyć w cukrze ( najlepiej rafinada) i składać do pudełek po czekoladkach. Każdą warstwę przekładać papierem pergaminowym. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5281 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|