przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ogórki kabaczki i cukinia w zalewie octowo-musztardowej

Poziom: łatwy
Głosów: 9
Ocena: 3.12
Składniki:
- ogórki lub kabaczek, bądź cukinia w zależności od tego ile chcemy zrobić lub ile mamy kg warzyw.

Zalewa na 1 litr wody:
- 3/4 szklanki octu
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 szklanka cukru

Wszystkie składniki zalewy robię przynajmniej razy 3.

Opis przygotowania:
Wszystkie wymienione składniki zagotować i odstawić do wystudzenia.
Do schłodzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy stołowej i zamieszać.
Do każdego słoika dodać po 2 ząbki czosnku, koper, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

I tu właśnie różności.
Eksperymentowałam i wyszło bardzo dobrze wszystko,bo robię nie tylko korniszonki, pikle (ogórki, kabaczek i cukinia obrane ze skórki i pokrojone w słupki, a jeśli młode, z miękką skórką to bez obierania) jak i mizerię zarówno z ogórka jak i z cukinii.
Układam dane warzywo w słoikach, zalewam wcześniej przygotowaną i chłodna zalewą. Zakręcam słoiki i pasteryzuję ok. 5 minut od zagotowania.
Marynata jest delikatna i smaczna.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 17039 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin