przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Papryka marynowana

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- owoce papryki czerwonej, żółtej lub zielonej

Zalewa na 1 litr wody:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 do 3/4 szklanki octu

Do każdego słoika:
- 2 - 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 - 3 ziarnka pieprzu
- kawałek gałązki suchego kopru
- 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:
Paprykę dokładnie umyć, a następnie na 2 - 3 minuty włożyć w całości do wrzącej wody, wyjąć, przelać zimną wodą. Nadkroić nożem u nasady ogonka, odrzucić nasiona. Owoce podzielić (pokroić) na mniejsze części, łatwiej wtedy ułożyć w słojach. Do każdego słoja włożyć przyprawy.
Zagotować wodę z solą i cukrem, a po zestawieniu z ognia dodać ocet. (można ocet zastąpić kwaskiem cytrynowym) Gorącą zalewą napełnić słoje z ułożona papryką, zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 25 minut. Po skończonej pasteryzacji słoje wyjąć i możliwie szybko schłodzić.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7642 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin