|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Powidła ze śliwek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 5 kg śliwek
- 0,50 dag cukru
|
Opis przygotowania: Bardzo dojrzałe lekko pomarszczone przy ogonkach śliwki, dokładnie umyć. Usunąć pestki rozrywając śliwki palcami, bo tak jest najszybciej.
Rozgotować z minimalną ilością wody wlaną na dno garnka i mieszając gotować do chwili, gdy powidła staną się ciemne i gęste. Trwa to, niestety dość długo, ale można gotowanie powideł rozłożyć na kilka dni, nie tracą bowiem przez to wartości. na krótko przed ukończeniem gotowania dodać cukier. powidła składać do wymytych i wygotowanych słoików, od razu gorące słoiki zamykać.
Z podanej ilości śliwek otrzymuje się około 2 kg powideł. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4331 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|